Kørekort til bil (kategori B)
Krav:
Du kan erhverve kørekort når du er fyldt 18 år og opfylder helbredskravene for syn, hørelse og førlighed (kræver lægeerklæring). Undervisningen må tidligst påbegyndes 3 måneder før du fylder 18 år.
Inden du kan bestå teori- og køreprøve skal du gennemgå det undervisningsforløb der er beskrevet i undervisningsplanen for kategori B (almindelig bil) hos en godkendt kørelærer.
Have gennemført et kursus i færdselsrelateret førstehjælp.
Kravet om førstehjælpskursus gælder kun, hvis du skal have kørekort for første gang. Kurset må højest være ét år gammelt, når du ansøger om at få et kørekort.
Varighed:
Uddannelsen tager normalt 1 1/2 - 3 måneder at gennemføre.
Undervisningen:
Uddannelsen består af en teoretisk og en praktisk del. Sideløbende med undervisningen i teori kommer du ud og prøver det du har lært i praksis.
Teori indeholder undervisning i færdselslære, bilens tekniske opbygning og risikolære.
Der bliver afholdt "prøve" prøver gentagne gange i undervisningsforløbet. Disse prøver er næsten identiske med de prøver du skal op til hos politiet.
Du skal gennemføre mindst 26 lektioner á 45 minutter i teori for at gå til prøve
Praktisk undervisning starter med at du sendes ud på et lukket areal, manøvrebanen.
Her lærer du de basale færdigheder der skal til for at betjene en bil. Kobling, bremser, gear og en fornemmelse af bilens proportioner (længde og bredde).
Du lærer også om igangsætning, 8-tal, vending, slalom, bakning, 3-punkts vending, indkørsel i p-bås, parallelparkering og parkering generelt. Disse indledende manøvrer tager mindst 4 lektioner (lovpligtigt 4 x 45 minutter) at mestre, og du kommer ikke ud i trafikken før du har styr på disse færdigheder.
Ud i trafikken!
Kørsel i trafikken starter på en "nem" vej uden de store forhindringer. Derefter bliver du undervist i kørsel på landevej, kørsel i by, rundkørsel, på motorvej, motortrafikvej og kørsel i mørke. Når du har fået rutine i at køre skal du på køreteknisk kursus hvor du lærer at reagere hurtigt og korrekt i kritiske situationer. Kurset omfatter en teoretisk gennemgang af de faktorer og kræfter der påvirker bilen under kørsel og en praktisk del med katastrofeopbremsninger og undvigemanøvrer. Den praktiske del foregår både på tør og glat vej.
Lovkravet er mindst 16 x 45 minutter i trafikken + 4 x 45 minutter på køreteknisk anlæg (glatbanen).
Prøven:
Førstehjælpskursus: Alle elever der tilmelder sig til teoriprøve skal aflevere et kursusbevis på et 7-timers færdselsrelateret førstehjælpskursus.
Kurset må højst være et år gammelt og være færdselsrelateret, altså med hovedvægt på hvordan man reagerer hensigtsmæssigt på et ulykkessted.
Du kan læse mere om færdsels-førstehjælp på sikkertraffik.dk
Teoriprøven er en afkrydsningsprøve bestående af 25 billeder med 80-100 "ja" eller "nej" spørgsmål. Du skal svare rigtigt på mindst 20 billeder (max. 5 fejl).
Den praktiske prøve består dels af en overordnet mundtlig gennemgang i kontrol- og sikkerhedseftersyn af bilen og dels en praktisk køreprøve. Ved den praktiske køreprøve sætter den motorsagkyndige (politiet) sig i passager sædet og vurderer derfra dine færdigheder og overblik i trafikken.
Prøven foregår i den køreskolevogn du har øvet dig i og kender og varer mellem 30-45 min.